2023中考英語時事熱點話題專練 24 華為or蘋果 年輕人手機消費心理(含解析).docx
24華為or蘋果,國人手機消費心理
2023中考英語時事熱點話題專練
一、完型填空
A
Nowadays, iPhone is the most fashionable smart phone around the world. Many people try ] they can (o go for it. It is reported (hat (wo men in Jiangsu province tried to 2their kidneys,腎)fbr Apple's latestproduct the iPhone 6s.
One of the men named Wu wanted an iPhone 6s, but could not 3 it. His friend Huang suggested they sell a kidney each for 4. The two found an illegal agent(中介)on the Internet who asked them to takemedical examinations(體檢)at a hospital in Nanjing. However, when they arrived at a hospital, the agent did not _ 5. They later thought about selling the organs again. Wu told his friend, Huang, to stop the plan, 6 Huang did not listen. Wu then called the police.
This is not the 7 time people in China have gone crazy to get their hands on Apple products. Back in 2012. five men got themselves arrested(抓捕)when a teenager sold his kidney 8 them for an iPad and an iPhone. This happened in southern China, when the 12-year-old boy was 9 about 3,000 for one of his kidneys. But later the boy got 10 because of the missing kidney. The five men who got 35,000 for the 人所謂的‘‘時尚''行為,他認(rèn)為這些行為是錯誤的,應(yīng)選A。
34 .細節(jié)理解題。根據(jù)"They often do their best to see music stars and sometimes they have (o go far away to see the stars face to face.”可知,年輕人有時會去很遠的地方,就為了和明星見面,應(yīng)選C。
35 .細節(jié)理解題。根據(jù)“They think fashion means everything modem and useful things to people around us.“可知, 時尚對我們周圍的人來說意味著一切現(xiàn)代和有用的東西,應(yīng)選Do
transplant(移植),was sent to prison for illegal organ trading(非法器官買賣).
1. A. something
B. nothing
C. everything
D. anything
2. A. send
B. sell
C. buy
D. take
3. A. afford
B. see
C. steal
D. fetch
4. A. watch
B. clothes
C. computer
D. money
5. A. turn up
B. cut up
C. put up
D. clean up.
6. A. so
B. but
C. though
D. until
7. A. first
B. second
C. third
D. fourth
8. A. on
B. for
C. to
D. in
9. A. taken
B. spent
C. cost
D. paid
10. A. injured
B. ill
C. happy
D. surprised
【答案】
1-5. CBADA6-10. BACDB
【分析】本文主要講述了一個不好的現(xiàn)象,就是人們?yōu)榱俗非髸r尚的蘋果手機,用自己的腎和健康來換取它們。
1 .句意:許多人盡其所能去追求它。
something 某事;nothing 沒什么事;everything 一切;anything 任何事。根據(jù)"It is reported that two men in Jiangsu province tried I?!笨芍?,下面的舉例是為了證明人們?yōu)榱俗非筮@個時尚的手機能嘗試一切,應(yīng)選C。
2 .句意:據(jù)報道,江蘇省兩名男子試圖為蘋果最新產(chǎn)品iPhone 6s出售腎臟。
send 發(fā)送;sell 售賣;buy 買;take 帶走。根據(jù)"their kidneys(腎)for Apple's latest product the iPhone 6s”可知,賣腎來換取手機,應(yīng)選B。
3 .句意:但是負(fù)擔(dān)不起它。
afford 負(fù)擔(dān)得起;see 看見;steal 偷;fetch 取來.根據(jù)“His friend Ihiang suggested they sell a kidney each for” 可知,買不起這個手機,所以朋友建議用腎換,應(yīng)選A。
4 .句意:他的朋友黃建議他們賣一個腎來賺錢。
watch手表;clothes衣服;computer電腦;money金錢。根據(jù)"sell a kidney each fbr”可知,賣腎是為了換錢, 應(yīng)選D。
5 .句意:然而,當(dāng)他們到達醫(yī)院時,中介沒有出現(xiàn)。
turn up 出現(xiàn);cut up 切碎;put up 粘貼;clean up 清理。根據(jù)"They later thought about selling the organs again” 可知,中介最終并沒有出現(xiàn),應(yīng)選A。
6 .句意:但是黃并不聽。
so因此;but但是;though盡管;until直到。前后文是轉(zhuǎn)折關(guān)系,though通常位于句首引導(dǎo)讓步狀語從句, 不符合此空,應(yīng)選B。
7 .句意:這已經(jīng)不是中國人第一次瘋狂購買蘋果產(chǎn)品了。
first 第一;second 第二;third 第三;fourth 第四。根據(jù)"This is not the...time people in China have gone crazy to get their hands on Apple products”可知,這樣瘋狂的事情已經(jīng)不是第一次了,應(yīng)選A。
8 .句意:早在2012年,一名青少年將自己的腎臟賣給了五名男子,以換取一臺iPad和一部iPhone。
on在……上;for為了; I。到;in在……里。sell sth to sb"將某物賣給某人”,應(yīng)選C。
9 .句意:這名12歲男孩的一個腎被支付了 3000元。
taken花費,物作主語;spent花費,人作主語;cost花費,物作主語;paid花費,人作主語。根據(jù)"for one of his kidneys”可知,此處用pay for的固定搭配,應(yīng)選Do.句意:但是后來這個男孩因為缺了腎而生病了。
injured 受傷的;ill 生病的;happy 開心的;surprised 驚訝的。根據(jù)“because of the missing kidney”可知,因為 缺少了腎而生病了,應(yīng)選B。
B
Wang Xiaoying, 28, a teacher of an senior high school in Beijing, used to be a big fan of Apple. From laptops(筆記本電腦)to phones, all of her electronic 11 were Apple branded. 12, she now likesHuawei better.
*'The Huawei phone I bought has a better camera, which is more useful for 13 Wang said. "And it _ 14 users' needs better. For example, the phone can work longer than an iPhone with 15charging(充電)time.',
For many years. Chinese consumers(消 費者)like Wang have chosen 16 brands more often. They 17 thought products from American or European companies were of higher quality. That's not necessarily the case anymore. A study by Credit Suisse, a Swiss financial(金融)services company,18 that young Chineseconsumers would like 19domestic-branded(國產(chǎn)品牌的)products more than before.
This is 20 domestic brands arc offering better quality and sendee. Chinese phone makers have made much progress in the industry 21 For instance they 22 the world's first ceramic(陶瓷)mobile phone and the first dual camera(雙攝像頭)phone.
This trend can not only 23 in the smart phone market. Over 90 percent of Chinese shoppers aged 18 to 29 said they would choose to buy domestic home 叩pliance(國產(chǎn)電器)24. such as Haier and Midea.
This shows a growing sense of national 25 ."China is becoming a major power globally, Chinese consumers think China is good and 'Made in China' is not had at all," said Charlie Chen, head of China consumer research at Credit Suisse.
11.
A. programs
B.
products
C. objects
D. decisions
12.
A. Although
B.
However
C. Also
D. Or
13.
A. taking photos
B.
listening to music
C. reading books
D. watching videos
14.
A. lakes
B.
influences
C. suggests
D. fits
15.
A. more
B.
better
C. less
D. longer
16.
A. popular
B.
old
C. useful
D. foreign
17.
A. never
B.
hardly
C. quickly
D. usually
18.
A. makes
B.
says
C. shows
D. brings
19.
A. buy
B.
to buy
C. buying
D. bought
20.
A. so
B.
because
C. why
D. since
21.
A. recently
B.
finally
C. differently
D. seriously
22.
A. built
B.
created
C. found
D. reviewed
23.
A. be seen
B.
sec
C. be seeing
D. have seen
24.
A. things
B.
goods
C. brands
D. requests
25.
A. shyness
B.
business
C. pride
D. prize
【答案】
11-15. BBADC16-20. DDCBB
21-25. ABACC 本文介紹了隨著國產(chǎn)品牌的產(chǎn)品質(zhì)最越好越來,中國年輕消費者的消費觀發(fā)生了變化,由之前只購買國外 產(chǎn)品,到現(xiàn)在的更傾向購買國內(nèi)產(chǎn)品,這顯示了一種口益增長的民族自豪感。
10 .句意:從筆記本電腦到手機,她的所有電子產(chǎn)品都是蘋果品牌的。
programs 程序;products 產(chǎn)品;objects 目標(biāo);decisions 決定。根據(jù)“From laptops(筆記本電腦)to phones”,可 知,是所有的電子產(chǎn)品,應(yīng)選B。
11 .句意:然而,她現(xiàn)在更喜歡華為。
although 盡管;however 然而;also 也;or 或者。根據(jù)“used to be a big fan of Apple”及“she now likes I hiawei better”,可知,此處表轉(zhuǎn)折,應(yīng)選B。
12 .句意:王說“我買的華為手機有更好的相機,這更適合拍照。”taking photo 拍照:listening to music 聽音樂;reading books 看書;watching videos 看視頻。根據(jù)"The Huawei phone I bought has a better camera,\可知,手機上的相機是用來拍照的,應(yīng)選A。
13 .句意:它更符合用戶的需求。
takes 帶走;influences 影響;suggest 建議;fits 適合。example, the phone can work longer than an iPhone…“,可知,華為手機更符合用戶的要求,應(yīng)選D。
14 .句意:例如,在充電時間較短的情況下,該手機可以比iPhone工作更長時間。
more 更多的;better 更好的;less 更少的;longer 更長的。根據(jù)“the phone can work longer than an iPhone”, 可知,華為手機之所以現(xiàn)在深受群眾喜歡,其中一個原因就是充電時間較短,但是待機時間長,應(yīng)選C。
15 .句意:多年來,像王這樣的中國消費者更經(jīng)常地選擇外國品牌。
popular 流彳 j的;old 舊的;useful 有用的;foreign 外國的。thought products from American or European companies were of higher quality",可知,許多人認(rèn)為外國產(chǎn)品質(zhì)量更好,所以消費者更喜歡選擇外國品牌的 產(chǎn)品,應(yīng)選D。
16 .句意:他們通常認(rèn)為歐美公司的產(chǎn)品質(zhì)量較高。
never 從不;hardly 幾乎不;quickly 迅速地;usually 通常。根據(jù)“Chinese consumers(消費者)1 汰e Wang have chosen foreign brands more often",可知,他們通常認(rèn)為歐美公司的產(chǎn)品質(zhì)量更高,所以才會經(jīng)常地選擇外國 品牌,應(yīng)選D。
17 .句意:瑞士金融服務(wù)公司瑞士信貸的一項研究顯示,中國的年輕消費者比以前更愿意購買國產(chǎn)品牌的 產(chǎn)品。
makes 制作;says 說:shows 顯示;brings 帶來。study ... that young Chinese consumers would 可知,是由這項研究顯示,中國的年輕消費者更愿意購買國產(chǎn)品牌,應(yīng)選C。
18 .句意:瑞士金融服務(wù)公司瑞士信貸的一項研究顯示,中國的年輕消費者比以前更愿意購買國產(chǎn)品牌的 產(chǎn)品。
buy動詞原形;lo buy動詞不定式;buying動名詞;boughi動詞過去式。固定搭配:would like to do sth<4ffl 要做某事“,應(yīng)選B。
19 .句意:這是因為國產(chǎn)品牌正在提供更好的質(zhì)量和服務(wù)。
so所以;because因為;why為什么;since由于。上文提到中國年輕消費者越來越喜歡購買國內(nèi)品牌的產(chǎn)品, 此處是解釋原因,因為國產(chǎn)品牌正在提供更好的質(zhì)量和服務(wù),應(yīng)選回.句意:中國手機制造商最近在手機行業(yè)取得了很大進展。
recently 最近;finally 最終:differently 不同地;seriously 嚴(yán)肅地。根據(jù)“Chinese phone makers have made much progress in the industry",可知,此處在陳述中國手機市場最近取得了很大的進展,應(yīng)選A。
20 .句意:例如,他們創(chuàng)造了世界上第一臺陶瓷手機和第一臺雙攝像頭手機。
built建造;created創(chuàng)造;found發(fā)現(xiàn);reviewed復(fù)習(xí)。此處是舉例說明中國手機巾,場的成績,結(jié)合“the world's first ceramic(陶瓷)mobile phone and the first dual camera(雙攝像頭)phone”,是創(chuàng)造 T世界上第一臺陶瓷手機 和第一臺雙攝像頭手機,應(yīng)選B。
21 .句意:這種趨勢不僅可以在智能手機市場上看到。
be seen被動語態(tài);see動詞原形;be seeing錯誤表達;have seen現(xiàn)在完成時。主語“this trend”與動詞"see” 之間是被動關(guān)系,此處用含有情態(tài)動詞的被動語態(tài),結(jié)構(gòu)為:情態(tài)動詞+be+過去分詞,應(yīng)選A。
22 .句意:在18歲至29歲的中國消費者中,超過90%的人表示他們會選擇購買海爾、美的等國產(chǎn)家電品 牌。
things東西;goods商品;brands品牌;requests需求。根據(jù)“such as Haier and Midea",可知,此處指國內(nèi)家 電品牌,應(yīng)選C。
23 .句意:這顯示了一種日益增長的民族自豪感。
shyness 害羞;business 商業(yè):pride 自豪;prize 獎品。根據(jù)"China is becoming a major power globally”,可知, 中國正在成為全球主要大國,對于中國人民來說這是一種民族自豪感,應(yīng)選C。
三、閱讀單項選擇A
As we all know, iPhone are made in the USA, but popular in China . They were one of the symbols of high technology in the past. For most Chinese people, They are good but expensive. Some people even joke that they'li sell their kidneys (腎)to buy an iPhone.
It brings us a question to think about—shall we buy one? It depends on people's different situations. On the one hand, an iPhone is worth more than 6,000yuan. It's not necessary fbr students to use such smart phones. On the other hand, if you are rich enough, 6,000 yuan is no big deal to you , then just buy one!It works better than some other phones. After all, you have enough money, then you can do whatever you want with your money.
With (he development of 5G network, more and more people start to choose HUAWEI Mate 30 instead of iPhone 11 Pro Max. "We've found that more customers prefer to buy HUAWEI Mate 3() because of the good prices. Each one is sold about 4,000 yuan . If you compare its price with iPhone's high price, yoirll choose HUAWEI Mate 30.“ One salesman in a phone store told the reporter from Yunnan TV station. 4tAll of the phones need to run on electricity. You'll be surprised to see that HUAWEI'S battery (電池)works longer than iPhone's We all take pride in products made in China.,' He said.
根據(jù)短文內(nèi)容,選擇最正確答案。(共5小題) 26. How do most Chinese people like iPhone? A. Only rich people can buy it.
B. They think iPhones are good but expensive.
C. They must sell their kidneys to buy an iPhone.
D. It's necessary fbr students to use such smart phones.
27. The underlined phrase “no big deal“ in the second paragraph probably means.
A. not awfulB. not funnyC. not important D. not fairMore customers prefer to buy.
A. HUAWEI Mate 30B. iPhone II Pro MaxC. both HUAWEI Mate 30 and iPhone 11 Pro Max D. neither HUAWEI Mate 30 nor iPhone 11 Pro Max 29. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. iphones are made in Korea.
B. HUAWEI Mate 30 is made in China.
C. HUAWEI's battery works shorter than iphone's D. HUAWEI Mate 30 is more expensive than iPhone 11. 30. The passage might be from.
A. a story book
B. an English novel C. a dictionary
D. a TV report
【答案】
26-30. BCABB【分析】
本文比擬了高科技的產(chǎn)品:美國的蘋果公司的iPhone手機和中國的華為公司的mate30手機。過去,在年輕 人心中擁有一部iPhone手機是高科技的象征,現(xiàn)在年輕人考慮自己是否有必要花費高昂的價格買一部手機, iPhone手機的電池續(xù)航時間不如華為的mate30o隨著5G技術(shù)的開展,越來越多的人選擇華為產(chǎn)品。
26 .細節(jié)理解題。根據(jù)第一段第 3 句“For most Chinese people, They are good but expensive.“可知,大局部中 國人認(rèn)為iPhone手機雖然較好,但是昂貴,應(yīng)選B。
27 .詞句理解題。根據(jù)前面的“On the other hand, if you are rich enough,”可知一方面,如果你足夠富裕,那么 6000元對你來說不算大事,意味著價格貴不重要,可推測該詞意為“沒什么重要的“,應(yīng)選C。
28 .細節(jié)理解題。根據(jù)第三段第 I ^J"We've found that more customers prefer to buy HUAWEI Mate 30 because of the good prices.”可知,因為合適的價格,更多的客戶偏愛華為的male 30手機,應(yīng)選A。
29 .細節(jié)理解題。根據(jù)第一句可知蘋果公司的iPhone手機在美國制造,而不是韓國,A不正確;短文最后 一句"Wc all take pride in products made in China.可知華為手機在中國生.產(chǎn),故B表達正確;最后一段"You,ll be surprised to see that HUAWEFs battery (電池)works longer than iPhone's”可知,華為的電池比 iPhone 的電 池續(xù)航時間長,所以C不正確;由第三段的"If you compare its price with iPhone's high price,…”可知華為的 手機不比iPhone手機昂貴,所以D不正確,應(yīng)選B。
30 .文章體裁題。分析短文內(nèi)容可知,短文比擬了 iPhone手機和華為的mate 30在中國的流行程度,可知 它不是故事,也不是英語小說和詞典,這可能來自一個電視報告,應(yīng)選D。
B
Now if you go out or surf the Internet, one word is very popular among young people. That is the word “fashion”. But lots of young people don't know what it really means. They just think an iPhone 11 is fashionable, new hair style is fashionable, a new kind of clothes is fashionable and even smoking or drinking is fashionable. So they just try to do something to make themselves look fashionable.
These young people often do something wrong. Some children buy cigarettes (煙)and smoke them without letting their teachers or parents know. Some students learn to drink and it costs them a lot of money. Some children want their parents to buy them mobile phones, but they just use their phones to play games and chat with their friends. Some young students like to run after “fashionable” stars. They often do their best to see music stars and sometimes they have to go far away to sec the stars face to face. They often have to look everywhere fbr the information (信息)of the "fashionable” stars.
But many other people don't think so. They think fashion means everything modern and useful things to people around us. Children should try to be really fashionable.
31 . What does this passage mainly tell us?
A. Smoking is wrong.B. We shouldn't drink.
C. What is real fashion.D. We can't play games.
32 . What do some children want their parents to buy fbr them?
A.Mobile phones.B.Cigarettes.
C.Clothes.D.Computer games.
33 . What does the writer think of the children's actions (行為)in the second paragraph?
A.They're wrong.B.They're fashionable.
C.They're right.D.They're cool.
34 . How do some young students do for their stars in the passage?
A.Buy their CDs.B.Collect photos of them.
C.Go far away to see the stars face to face. D.Sing their songs.
35 . Fashion means something according to (根據(jù))the 3rd paragraph.
A.newB.loved by many peopleC.expensiveD.modem and useful
【答案】31-35. CAACD
【分析】本文介紹了當(dāng)下年輕人盲目追求時尚的現(xiàn)象。
31 .主旨大意題。根據(jù)文章“Children should try t。be really fashionable.”可知,作者希望孩子們能成為真正時 尚的人,所以文章主要告訴的是,什么是真正的時尚,應(yīng)選C。
32 .細節(jié)理解題。根據(jù)“Some children want their parents to buy them mobile phones...”可知,一些孩子想讓父 母給他們買手機,應(yīng)選A。
33 .主旨大意題。根據(jù)“These young people often do something wrong.”可知,作者在第二段例舉了 ?些年輕